Hoe is IJsland ontstaan? (1)

IJsland is ontstaan door een vulkaan uitbarsting midden in de Atlantische oceaan. IJsland wordt ook wel het vulkaaneiland genoemd, dit komt ook door IJsland haar vele vulkanen. Het ontstaan van IJsland gebeurde ongeveer 17 miljoen jaar geleden. De continentale platen die uit elkaar bewegen zorgen ervoor dat magma dat eronder zit naar boven kan stromen. Hierdoor komt er steeds weer een stukje land bij en wordt IJsland telkens groter. IJsland ligt midden op een breuklijn. Deze breuklijn verdeelt IJsland een soort van in tweeën. Bij Myvatn is er zelfs een stuk breuklijn boven de grond te zien (zie afbeelding). IJsland ligt midden op de breuklijn tussen de Noord-Amerikaanse en de Euraziatische continentale plaat.

De drie gesteente hoofdgroepen en hoe deze gevormd worden. (3)

Stollingsgesteente                                                                                                                                                                 

Stollingsgesteente ontstaat bij het afkoelen en het stollen van magma. Er zijn enorm veel verschillende soorten stollingsgesteente. Dit gesteente wordt verder verdeeld in 7 groepen: Vulkanische glas, ganggesteente, dieptegesteente, Satelliet-ganggesteente, Kaenozoïcum uitvloeiingsgesteente, Palaeozoïcum uitvloeiingsgesteente, vulkanische tuffen.

Sedimentgesteente                                                                                                                                                 

Dit ontstaat doordat planten- en dierenresten opgehoopt worden en dan wegzakken in de grond. De druk van de aardkorst perst ze samen tot sedimentgesteente.

Wanneer kleine stukjes steen in de bodem sedimenteren gebeurd er het volgende waardoor sedimentgesteente onstaat:

Het water dat zich in dit gesteente bevindt, bevat veel mineralen. Deze mineralen gaan in de loop van de tijd kristalliseren. Hierdoor gaan de deeltjes verharden. Door oprijzende gebergte komt dit weer op het oppervlak. Hierna volgt er weer erosie en zo is er een cyclus aanwezig, aangezien het hierna weer in de zee terecht komt en zo weer sedimenteerd.

Sedimentgesteente komt voor in 3 groepen: Chemische sedimenten, Klastische sedimenten, Organogene sedimenten.  

Metamorfe gesteente                                                                                                                                     

Wanneer stollings- en sedimentgesteente zeer diep wegzakken in de aardkorst ontstaat Metamorfe gesteente. Door grote druk en hoge temperaturen vormen deze gesteente zich om tot een nieuw gesteente. Hier vindt geen smelting bij plaats. Hier zijn de twee types van de metamorfe gesteente:

Regionale metamorfose: Dit is te vinden bij het gebied waar continenten botsen.

Contact metamorfose: Wanneer opstijgend stollingsgesteente het omliggende gesteente verhit rekristalliseert dit.

Een paar voorbeelden van factoren bij een aardbeving:   (5)

Diepte van de beving: het epicentrum van een beving kan aangeven hoe zwaar de aardbeving aan het oppervlak te merken is.

Soort bodem: Hoe meer water er in de bodem zit hoe slapper het wordt

Aantal inwoners en gebouwen in het gebied: Dit kan de slachtoffers en de schade bepalen

Kwaliteit van de huizen: Huizen kunnen hierdoor sneller schade krijgen

De bevolkingsspreiding in IJsland.  (12)

De bevolkingsspreiding in IJsland is zeer onregelmatig als het gaat over de verspreiding van IJsland. Alle inwoners wonen dan ook in of om de hoofdstad Reykjavik. De meeste tijd van het jaar is de rest van IJsland gesloten voor mensen. Ongeveer de helft woont dus in de hoofdstad en de rest in kleinere kustplaatsjes. IJsland telt maar ongeveer 300000 inwoners. Dat is ongeveer even veel als Utrecht. IJsland heeft een bevolkingsdichtheid van 2,8 personen per vierkante kilometer.

Gevolgen van toenemende toerisme op IJsland. (15)

IJsland wordt ineens overspoeld door toeristen. In 2017 waren er 2,3 miljoen toeristen verwacht. Door een bankcrisis in 2008 is de waarde van de IJslandse kroon gedaald. Hierdoor stroomt IJsland over van de toeristen. Omdat je dan met de euro heel goedkoop IJslandse kronen kan gaan kopen. Natuurlijk is dat goed voor de inwoners die ervan kunnen profiteren, zoals met overnachting plekken, maar de reguliere hotelsector kan dit niet aan. Niet alleen dit is een probleem, maar ook is het een enorm probleem om zoveel voedsel te moeten importeren. Al helemaal na de crisis. Inwoners zijn ook bang voor de gevolgen van deze overvloed, vooral voor de natuur. Niet alles is negatief, namelijk overal zijn infrastructurele werken aan de gang. Uitbreiding van natuurlijke attracties, of vliegvelden. Hierdoor bouwt IJsland zich al weer goed op. Nu is de waarde van de kroon al weer even hoog als toen in 2008. Dus het heeft een positieve invloed gehad op IJsland.

Maak jouw eigen website met JouwWeb